03 September 2009

PENTAS KEHIDUPAN


Selembar nostalgia..

Pada 29 Disember 2008 yang lalu, Isnin, saya dan rakan-rakan melawat Istana Lindungan Bulan, Pagar Ruyung, dalam rangka lawatan ke ranah Minangkabau, Sumetera Barat. Istananya sungguh cantik. Namun malangnya kami tidak dibenarkan masuk kerana ada satu majlis berkaitan kemangkatan Yam Tuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Jaafar. Meninjau-ninjau di sekitar luar istana, ada penjual keris. Saya membeli 2 parang dan 1 keris. Harganya sangat murah jika dibanding di tempat kita. Terdapat pula 2 kanak-kanak yang nampaknya dhaif, cuba mendekati kami untuk menjual tebu. Kami yang tidak berminat membeli, sekadar menghulurkan duit kecil sebagai sumbangan. Namun ketika si adik lelakinya hendak mengambil duit tersebut, segera si kakak menjerit ”Jangan!! Jangan kamu ambil wang nya!!”
Lalu dia menarik tangan adiknya itu..
”Bonda sudah pesan, kita tidak akan jadi peminta sedekah!!

SYOKNYA TIDUR

Jangka masa tidur yang normal dan sihat bagi seorang dewasa ialah 8 jam. Kita ada 24 jam sehari semalam. Bermakna 1/3 masa kita dalam sehari semalam diperuntukkan untuk tidur. Tidur yang cukup sangat penting bagi merehatkan tubuh, dan membenarkan otak menyusun semula maklumat yang diterima sewaktu jaga. Tak cukup tidur pula boleh mendatangkan pelbagai mudarat. Misalnya tekanan bertambah, hilang tumpuan, mudah marah atau wajah kelihatan kusam.


Jika 1/3 masa kita adalah untuk tidur, ini bermakna seseorang yang hidup selama 60 tahun, akan melakukan aktiviti tidur selama 20 tahun!


Hidup ini singkat. Apakah yang dapat diisi selama 60 tahun hidup di dunia, selain daripada tidur selama 20 tahun?

Makan, termenung dalam kamar kecil, pergi balik kerja/kuliah, pergi bandar...balik kampung.... tengok TV, berapa tahun pula jumlahnya tu ye...?

SALAM RAMDHAN


13 RAMADHAN 1430H