21 January 2011

Bukit Bius

Sejenak di Bukit Bius.
Menikmati masa lalu.... Kembali ke abad 19..

Dari  hadapan Pejabat Agama Islam Daerah, menuruni tangga ke Taman Awam, di sebelah kirinya Masjid Sultan Mahmud. Mendaki pula ke Bukit Bius. Suria 6.00 petang masih lagi terik.
Lebih kurang 100 langkah ketemu rumah kelahiran Perdana Meneteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Terus melangkah..

Kebanyakan banglo di sini adalah warisan British... Rumah Rehat, Rumah Tamu, Rumah Orang Kenamaan....

Kehijauan hutan, bunyi mergastua, padang golf,  Rumah Pam, Zoo Lipis, Rumah Tentera... Istana Hinggap, Hotel, Kolej Komuniti, dan Gimnasium. Bersatu dalam lingkungan kurang 2KM. Kedamaian bagi mereka yang sering berjogging dan beriadah di sini.

20 January 2011

ibu bapa genius anak genius?


Apabila orang bertanya; “Berapakah IQ awak?”  Maka, jawablah berapa skornya.
Itupun jika awak pernah mengambil ujian IQ. Jika tak pernah, tentu awak tak tahu. Mungkin awak akan agak-agak sahaja.  
 Tapi awas awak, kalau kata 60, itu moron. Atau 20, itu idiot. 

Memang lumrah masyarakat melihat kepintaran manusia daripada sudut akademik. Sekolah kita juga menilai murid itu  cerdik atau tidak berdasarkan berapa banyak “A”. Sedangkan banyak lagi Q yang lain perlu dilihat selain IQ, seperti EQ, SQ, ESQ, AQ atau FQ. 


Pada 17 Januari lalu, saya sempat berada di majlis pendaftaran peserta Program Menengah Tinggi UKM bagi palajar tingkatan empat. Pengarah program, Dr. Noriah menyatakan bahawa di Thailand, Vietnam dan Singapura, program dan kurikulum untuk kanak-kanak genius sudah lama wujud. Apatah lagi di Amerika atau Peranchis. Kanak-kanak mereka telah disediakan program pendidikan sebaik sahaja dilahirkan. Tanya; mengapakah di kalangan orang Yahudi, apabila sesorang ibu itu disahkan mengandung, maka si ibu akan mula membuat latihan matematik dengan banyaknya, selain kerap bermain piano?

Sesetengah kita meganggap anak-anak itu akan mula belajar apabila mereka masuk darjah satu. Ada pula yang mengatakan sebaik sahaja dilahirkan. Ada pula yang mula memperdengarkan muzik klasik atau ayat-ayat Al Quran kepada bayi dalam kandungan.  Itu sudah dikira agak awal.

Bagaimana pula ketika proses persenyawaan? Adakah awak kisah? Dalam entri lepas saya catatkan pentingnya bagi suami isteri bersetubuh secara sopan, penuh adab dan jangan lupa berdoa.  

Agama Islam menyarankan kita memilih bakal pasangan hidup yang mantap agamanya selain menganalisis  juga keturunan, akhlak dan rupa.  Ini kerana insitusi perkahwinan itu akan dihuni sehingga akhir hayat bahkan sehingga ke alam syurga. Syurga di dunia dan syurga akhirat. Generasi atau modal insan yang bakal lahir pula dipengaruhi genetik dan akhlak ibu bapa. 

 Apabila orang bertanya kepada bapa Imam Syafie ; “bagaimanakah tuan mendidik anak sehingga anak tuan berupaya hafaz Al Quran pada usia tujuh tahun?” Beliau menjawab; “Saya telah mendidik anak saya ini 40 tahun sebelum dia lahir...” 

Dan kita semua mengetahui siapa Imam Syafie itu...


18 January 2011

jangan tak sempat berdoa


p/s : bagi pasangan yang sah lagi halal sahaja.  Doa bersetubuh:  
Kenapa perlu berdoa sebelum melakukan persetubuhan?

Ya, maksud doa  tersebut ialah untuk menghindari campurtangan syaitan (atau jin) tatkala proses awal  kejadian manusia.

Salah satu tujuan perkahwinan ialah mendapatkan zuriat. Zuriat pula diperolehi melalui persenyawaan sperma (si suami) dengan ovum (si isteri). Proses ini secara fitrahnya berlaku melalui persetubuhan. Adalah penting semasa proses ini berlaku, segalanya selamat, bersih lagi halal.
Sepatutnya doa ini dibaca terlebih awal sebelum ‘aktiviti secara formal’ bermula. Bukan ketika si suami atau isteri hampir orgasme. Justeru saat orgasme masing-masing sudah tidak dapat mengawal diri masing-masing. Doa mesti dibaca oleh kedua belah pihak.

Bagaimana campurtangan syaitan dan jin itu?  Jika tiada perlindungan, makhluk ini mungkin mengambil kesempatan menyetubuhi si isteri sebelum si suami sempat melakukannya. Dan benih atau sperma makhluk ini terlebih dahulu memasuki rahim isteri.  Makhluk ini juga berupaya memasuki tubuh si isteri dan melakukan gangguan di dalam rahim dengan memakan sperm atau fetus (janin). Terkadang berlaku juga kes haid berterusan (bleeding), tumpah darah atau keguguran.

Juga, persetubuhan itu dilakukan dengan penuh adab, kesopanan, lemah lembut, mesra dan kasih sayang.  Justeru anak atau generasi yang bakal dilahirkan insyaAllah akan memiliki sahsiah yang baik, sihat, sempurna fizikal dan mental.

Nota: Akhlak anak yang  buruk banyak dipengaruhi faktor persekitaran. Selain itu ada factor lain juga...