28 July 2013

Akan berlaluRamadhan 20 hari ini. Semakin menghujung Ramadhan, semakin  menyayu hati.  Biasa dikatakan orang, entah dapat atau tidak kita bertemu Ramadhan pada tahun hadapan.  Yup! Tiada seorang pasti apa akan terjadi esok. 

Sepanjang 20 hari ini beberapa berita kepulangan diterima. Pulangnya mereka ke rahmatullah.  Saat pintu Jannah terbuka dan pintu Jahannam ditutup.  Ketika ingatan ini mengembara dan melayang, lalu melayah turun ke wilayah  peristiwa berpulangnya orang-orang. 

Sekali peristiwa, seorang murid lelaki tahun 4, Jedi namanya,  mengajak kawannya mandi sungai usai pulang dari sekolah. Pada petang Ramadhan itu kawannya keberatan.  Jedi  mendesak. Katanya jika kawannya itu enggan, maka mereka akan putus kawan mulai hari itu. 

Maka pergilah mereka ke tebing sungai Pahang.  Di saat ahli keluarga lain berehat di rumah, Jedi berlari dan terus terjun ke sungai. Dengan sekali terjun,  dia tidak timbul-timbul lagi. Kawannya hanya sempat  menyaksikan jari telunjuk Jedi yang tiba-tiba kelihatan  dituding ke atas di permukaan air. Selepas itu Jedi hanyalah sebuah sejarah.  Itulah sebuah kisah berpulang di bulan Ramadhan.  Ayah dan ibunya hanya dapat  berdoa agar  berjumpa lagi anaknya itu di syurga kelak. 
 Apa yang mengharukan  ialah pada pagi hari kejadian, Jedi telah  membuat persembahan bersama rakannya di perhimpunan sekolah. Mereka menyanyikan lagu Aris Ariwatan…1,2,3,4

Satu..kasih yg  abadi tiada tandingi  Dia Yang Satu  (Ini seolah memberitahu  Jedi akan bertemu Tuhan sebentar lagi)
Dua..sayang berpanjangan, membawa ke syurga kasihnya ibu  ( dia tahu ibuya sayang sentiasa kepadanya namun dia  akan meninggalkan ibunya… dan menunggu ibu di syurga)
Tiga..lapar dan dahaga, rela berpayahan setianya ayah (selamat tinggal ayah)
Dan lagu ini diakhiri dengan  baris…Hidup ini sementara…

Semoga Ramadhan ini menambahbaik diri dari hari ke hari …amin Ya Allah.