08 August 2011

NENEK 90 TAHUN TANPA OSTEOPOROSISNenek, nenek si bongkok tiga
Siang mengantuk malam berjaga....

Mengapa bila disuruh buat aksi nenek, kanak-kanak  akan buat aksi orang bongkok? Sebab nenek reput tulang? Sebab tiada nenek yang tidak reput tulang? Sebab perempuan akan reput tulang juga akhirnya?  Bagaimana dengan lelaki?
Saya lelaki. Ujian ketumpatan tulang pada 7.7.2011 yang lalu memberi  keputusan: kaki kiri -1.6          ( sederhana)  dan kaki  kanan  -3.0 (tinggi). Kedua belah kaki  berada pada tahap negatif. Ini menunjukkan  sedang mengalami penurunan. 

12.5 %  lelaki mengalami osteoporosis. Perempuan 50%. Ketumpatan tulang mencapai puncak seawal  usia 25 tahun. Selepas 25, tulang semakin merosot ketumpatannya. Maksud,  tulang semakin  lemah. Kekurangan hormone estrogen (wanita) dan androgen (lelaki) adalah salah satu punca. Perempuan lebih berisiko berbanding lelaki. Terutama perempuan kurus atau menopause.  Punca lain ialah kekurangan kalsium, bahan utama  membina tulang.

Lalu dicadangkan pengambilan lebih banyak sumber kalsium seperti susu. (Kebetulan pihak yang buat ujian tulang ini adalah sebuah syarikat susu...)

Jadi, apa lagi? Mari kita minum susu selalu..!

Berkaitan tajuk entri ini, sangat sukar menjumpai nenek 90 tahun hidup tanpa osteoporosis. Sebaliknya jika pada usia muda  kita tidak mengamalkan diet cukup kalsium, kemungkinan besar kita akan menjadi nenek atau tok  aki lebih awal...