16 December 2009

DAPATKAN 4 ANAK SEKURANG-KURANGNYA.


DAPATKAN 4 ANAK SEKURANG-KURANGNYA

Bila kita kahwin, tentulah nak dapat anak. Penyeri rumah tangga, penerus generasi. Namun seramai mana anak yang disasarkan, perlu difikirkan dengan serius. Ada orang sasarkan 1, 2, 3, 7 atau 13. Kalau dulu-dulu, emak-emak kita beranak ramai. Kalau ramai anak, boleh tolong kerja kat kebun ke, sawah ke. Atau kalau ada anak yang meninggal, ada anak lain lagi sebagai ganti.

Kini kita sedang ingin tak mahu anak ramai. Mungkin sebab pendapatan kecil, tak larat nanti tanggung anak ramai. Atau sibuk kerja laki bini, takut anak tak terjaga. Habis berapa anak disasarkan? Saya cadangkan sekurang-kurangnya 4. Bagi yang belum kahwin atau yang sudah kahwin tapi anak belum sampai 4, perlu fikirkan betul-betul perkara ini.

Apa yang saya sarankan bertolak dari  konsep fertiliti vs mortaliti (kelahiran lwn kematian)
Andaian:
Jika ada 0 anak: bila si ibu dan bapa mati, tiada ganti, (2-2) + 0 maka genenerasi ini pupus. Jika ada 1 anak: bila si ibu dan bapa mati, ganti 1 anak, (2-2) + 1, kalau konsep berniaga, ini rugi, tak balik modal.  Jika ada 2 anak,  bila si ibu dan bapa mati, ganti 2 anak, (2-2) + 2 , ini statik. Sekadar mengganti apa yang hilang. Balik modal aje la.  Jika ada 3 anak, (2-2) +3 , ini bukan sahaja balik modal tapi untung 50%. Kalau berniaga, boleh la untung runcit banyak tu.... Jika anak 4, bila si ibu dan bapa mati, ganti 4 anak, (2-2 )+ 4, maka ini untung 100%.  Simple Arithmetic !  Kalau nak untung lebih, 200% atau 400%, dah tentulah dapatkan anak lebih dari 4.

Inilah sumbangan kita untuk meramaikan umat manusia, tak kira apa bangsa. Jika anda Melayu, maka anda akan menyumbang kepada pertambahan bilangan orang Melayu.
Beritahu formula ini kepada anak-anak kita  bila mereka berkahwin nanti. Maka hasilnya akan berlipat ganda pula 2,4,16,32,64,.....

Jika si ibu sudah tak mampu nak ’produce’ anak sampai 4, tak dapat nak buat apa la.. rezeki banyak tu, syukur je laa.. mungkin kena fikirkan cara lain... tapi anak angkat tak termasuk dalam sifir ni...
Lagi satu, anak-anak yang di’produce’kan ini  mestilah produk sah, yang ada logo HALAL.

Saya mohon maaf jika artikel ini menyinggung pihak-pihak tertentu...

13 December 2009

maha si tua...
 MENITI GRADUASI III

Skrin sejarah  dicatat lagi
Mengulangi nostalgia
Dengan ceritera  baru

Suluh Budiman
Anak-anak kandung mu hadir kini
Mentransformasi diri

Mereka saling berganding
Dengan sinergi di dada
Menghala kemuncak kesarjanaan

Ayuh!
Dengan tawadhuk
Mara wahai saudara kandungku
Kita tidak sahaja  mengajar pengetahuan
Kita mencipta pengetahuan!

UPSI, Tanjung Malim
12 Dis.2009

Sebesar-besar TAHNIAH kepada  20 rakan dari IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan, Kuala Lipis yang mendaftar ke program Doktor Falsafah di UPSI pada 12 Dis 2009.