15 June 2010

gulai asam rung


Agak lama juga tak menikmati gulai asam rung. Atau disebut juga gulai rung. Ahad lepas balik dari Nilai, singgah di Simpang Kallang, Raub. Kedai yang menyediakan juadah ini  saya tak perasan namanya. Namun tertulis di rak lauk-pauknya ‘Selera Kampung’.   Saya diperkenalkan kedai makan ini oleh seorang kawan, Shahnam pada tahun lepas. Gulai ni mesti ada setiap hari di kedai makan ni.

Gulai rung ikan keli pun dibungkus pulang bersama ikan kembong bakar, air asam, sambal hitam  dan sedikit ulam-ulaman.

Makan tengahari pada hari itu memang menyelerakan. Namun soal selera atau sedap memang subjektif. Bukan semua ahli keluarga menggemarinya. Saya dapati gulainya memang pedas. Ada juga terasa lebih kunyit.  Sambal hitam dia pun terasa juga lebih kunyit. Barangkali inilah citarasa orang Raub.

Selain ikan keli, rencah lain di dalam gulai ini antaranya pucuk paku, terung telunjuk, terung manggur, jantung pisang dan yang wajib ialah asam rung. Pernah sewaktu dulu saya membeli di Pasar Ramadhan Raub, rencah di dalam gulai rung ini lebih kompleks lagi. Terdapat pucuk keledek,  pucuk ubi kayu, ubi kayu, keledek, ikan patin, ikan lampam, kangkung,  daun kesing dan entah apa-apa lagi. Kuahnya pekat dan kemasam-masaman. Tapi itulah uniknya gulai rung.

Asalnya asam rung ini diperbuat daripada isi buah perah yang diperam. Ada juga alternatif lain menggunakan isi biji getah kerana lebih mudah didapati. Rasanya sedikit berbeza, namun masih menyelerakan. Gulai rung versi biji getah katanya lebih popular di Tembeling. Namun umumnya,  gulai rung lebih sinonim dengan orang Raub.  Sebagaimana sambal hitam dikenali di Lipis. Jika ditanya orang Jerantut, mereka mendakwa sambal hitam hakcipta orang Jerantut. 

Secara asasnya cara menyediakan gulai rung adalah begini:-

Tumbuk lada kampung bersama garam dan kunyit hidup. Masukkan sekali asam rung. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam  belanga. Kemudian masukkan air diikuti dengan ikan pilihan. Biasanya ikan sungai atau ikan paya seperti lampam, kenerak, baung, keli, limbat, puyu atau toman. Didihkan sehingga isi ikan sudah lembut. Masukkan pula sayuran kampung seperti yang disebutkan di atas.  Didihkan beberapa minit lagi. Cuba rasakan kuahnya. Pastikan secukup rasa. Sebaiknya sayuran tersebut dimasak tidak sampai layu. Selesailah prosesnya. Mudah sahaja.
Selamat mencuba. 14 June 2010

KORDINAT TAKDIR


Alhamdulillah. Syukur.
Satu lagi hari yang bertambah baik dilalui.

Travelog.
Soal rezeki, jodoh, maut, mudharat dan manfaat semua di tangan Allah SWT.
Misalnya pernah saya membeli buah mangga di Padang Besar. Lalu membawanya pulang ke rumah di Pahang. Lusanya datang rakan dari Johor. Dapat pula mereka merasa keenakan mangga tersebut. Kalau difikir, rezeki memang ditetapkan Allah di mana lokasinya,  saatnya diperolehi, kuantitinya dan bahkan kualitinya. Dalam kes tadi, saya hanyalah asbab atau alat untuk mendapatkan buah mangga tersebut dari Perlis lalu diberi kepada rakan saya itu.  Sedangkan dia harus pula bergerak  dari Johor ke Pahang, kerana mangga itu akan diperolehi di Pahang pada hari tersebut. Nah! Memang jelas perancangan Allah. 

Epilog
Seorang rakan sejawat punyai minat sama dengan saya; menambah koleksi kasut. Hampir sahaja setiap minggu kalaupun tidak setiap hari, kami memakai kasut berlainan ke tempat kerja. Hari ini  entah kenapa saya tergerak hati memakai kasut yang seingat saya belum pernah dipakai sejak Januari tahun ini.

Sebaik dia melihat kasut yang saya pakai, biasalah dia memang pemurah dengan puji-pujian. Saya mengatakan sekadar kasut bundle. Dia juga penggemar kasut bundle. Memang, jika pandai memilih, kasut sedemikian boleh tahan bergaya, tahan dan banyak rekabentuk yang menarik.  Selalunya kasut ini diimport.

Dia meminta saya membuka kasut. Saya tak kisah kerana dia memang ’pakar’ kasut. Sebaik meneliti kasut saya, dia menunjukkan kepada saya bahagian sebelah dalam kasut tersebut yang mempunyai titik-titik. Sah, memang kulit babi!

Dia sendiri pernah dua kali terkena membeli kasut bundle yang ada kulit babi. Dia tak dapat memastikan hal ini kerana membeli kasut tersebut di pasar malam. Sama halnya dengan saya. Saya membeli kasut ini di Pasar Malam Wakaf Che Yeh hampir dua tahun lalu. Dan telah beberapa kali saya bawa kasut ini ke masjid atau surau. Saya telah lama mengetahui barangan kulit dari kulit babi sememangnya  ada titik-titik.

Prolog
Rakan saya ini, adalah  benar-benar ’pemberitahu’ yang datang kepada saya hari ini, di tempat kerja, memberitahu yang hak dan yang batil. Segalanya datang daripada  Yang Maha Mengetahui.
WallAhua’lam.