29 October 2009

BERUBAH ATAU BEREBAH?

27 IPGM di seluruh negara baru sahaja mendapat jenama baru. Asalnya digelar maktab. Kalau maktab, banyak sinonimnya dengan maktab-maktab lain. Ada yang mungkin keliru apakah maktab ini bermaksud meja (dalam bahasa arab, maktab ialah meja). Adakah maktab itu tempat tinggal jemaah haji di Mekah? Adakah ia sama dengan Maktab Kerjasama Malaysia yang menguruskan kursus-kursus berkaitan koperasi? Dan pemikiran yang paling ketinggalan ialah yang menyangka maktab perguruan adalah Maktab Adabi Gaya Pos yang menawarkan tuisyen secara surat menyurat.


Kini maktab dah bertukar kepada institut. Namun begitu rata-rata masyarakat dan warga IPGM sendiri masih dalam proses menyesuaikan sebutan maktab kepada sebutan Institut (IPG). Di Kuala Lipis ada juga sebuah lagi institut iaitu Institut Pertanian. Tak ketinggalan Institut Latihan Memandu (sekolah memandu) yang sememangnya ada di mana-mana.

Sesuai dengan kenaikan gred IPG, asrama pelajar dikenali sebagai kolej kediaman. Namun warga IPGM TAA masih lagi menyebut asrama. Setiap blok masih lagi disebut blok, bukan kolej. Sewajarnya disebut kolej.


Satu perkara lagi, nama-nama kolej (blok) juga wajarlah ditukar kepada yang lebih gah, lebih aura. Nama-nama bunga seperti Mawar, Cempaka, Anggerik untuk kolej kediaman pelajar perempuan agak kebudak-budakan. Nama kelas di sekolah rendah pun sukar nak jumpa nama bunga lagi sekarang. Ai.. asal perempuan je, bunga....... Nama kolej lelaki seperti Kenari atau Nuri juga agak lucu .... Asal lelaki je...burung... Tolonglah..


Apa kata untuk kolej kediaman pelajar perempuan kita bagi nama.... Kolej Walinong Sari, Kolej Puteri Kamalia, Kolej Tun Teja dan Kolej Wanang Seri. Kolej lelaki pula Kolej Keris Mas dan Kolej Pak Sako. Semua nama ini mempunyai aura dan nilai sejarah khususnya identiti bagi negeri Pahang.

Macamana? Tunggu respon....

28 October 2009

Doa apabila stress

Menyinggah di kaunter Cik Faezah, PT Kewangan IPGM TAA, saya terlihat sepotong doa di tampal di depan mejanya. Doa ketika menghadapi stres. Oooo.... patutla dia nampak cool je.. tak stres langsung... wajahnya manis berseri.. huuhuu...

Grafik doa dari blog: cahayamukmin.