16 January 2010

SEMUANYA TAK SELAMAT!


 

Meraba-raba pipi,..ah! ada jerawat!  Tak mungkin.  Adakah pipi orang tua macam saya ini masih ditumbuhi jerawat? Biasanya hanya orang muda sahaja yang berjerawat. Kalau begitu, saya belum tua lagi kut.. hahaha….seronoknya perasan muda. 
Erm…tapi….hey tunggu! Betul ke jerawat ni? Barangkali bukan jerawat… lain macam je…..
atau..,  adakah ia…....................oh tidak!!!!Sudah berapa banyak agaknya bahan kimia yang kita gunakan  dalam penjagaan diri sehingga hari ini? Bermula dari bangun pagi, menggosok gigi dengan ubat gigi yang sudah tentu ada bahan kimia, cuci muka, ubat kumur, sabun, syampu, deodoran, minyak wangi, segala macam krim, bedak dan kosmetik, hinggalah menggosok gigi semula sebelum tidur pada malam nanti.

Baru-baru ini saya memperolehi sebuah buku comel yang mendedahkan rahsia kecantikan diri  bersama pakej kanser percuma.  Buku keluaran Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) ini mungkin sudah  lama ada di pasaran. Saya membelinya di Kedai Buku Popular, Mega Mall, Kuantan.
Ia mendedahkan betapa banyak bahan kimia seperti karsinogen, plumbum, atau arsenik penyebab kanser yang diserap oleh kulit dan badan kita sepanjang masa akibat penggunaan produk penjagaan diri. Pendedahan diberikan bersekali dengan jenama produk-produk tersebut. Misalnya ubat gigi C dan D ternyata menawarkan kanser kepada pengguna. Tak ketinggalan mandian yang pH sama dengan pH kulit,( 5.5).

Berikut saya rumuskan  jenis produk dan jumlah bahan penyebab kanser.

PEMBAYANG MATA : 22 bahan penyebab kanser
GINCU BIBIR : 21
PEMEBERSIH MUKA : 21
SYAMPU : 20
PEWARNA RAMBUT: 20
LOSEN  : 17
KRIM MUKA : 17
BUIH MANDIAN BAYI : 16
PENGILAT BIBIR (LIPS BALM) : 14
BEDAK ASAS : 12
TOPENG MUKA : 12
KRIM BERCUKUR : 11
PENANGGAL MEKAP : 11
PENDANDAN ; 10
MINYAK WANGI/COLOGNE : 9
KRIM MANDIAN : 8
SKRUB MUKA : 8
UBAT GIGI : 8
GEL RAMBUT : 8
LOSEN BADAN : 7
DEODORAN : 7
LOSEN BAYI : 6
PENGILAT KUKU : 6
BEDAK KOMPAK : 4
SABUN : 4
PENYEGAR : 3
CELAK MATA : 3
PENSEL KENING : 3
MASKARA : 2
UBAT KUMUR : 1


Antara penyakit yang berpotensi menghuni   badan kita ialah kanser hempedu,  kanser ovari, tumor, masalah pembiakan, kerengsaan mata dan kulit, kanser hati, dan kanser buah pinggang.

Kalau begitu, apakah yang harus kita guna sebagai alternatif?