16 July 2010

mereka melihat kita


Sudah lama tak ke kebun di hujung kampung. Entahlah apa nak jadi. Orang nak berkebun, akupun nak berkebun. Alasan yang baik ialah aku jarang balik kampung. Disebabkan jarang-jarang itu, maka setiap kali aku masuk kebun, aku akan menebas tempat yang sama juga. Belum sempat beralih ke kawasan yang lain, tenaga sudahpun habis. Akhirnya kawasan lain itu semakin semak jadinya.

Walau kedudukannya paling hujung melepasi lima kebun orang lain, semangat mengusaha masih bersisa. Minggu lepas sempat menjengah dalam dua jam. Aku cuba merintis semula jalur lama di antara pokok yang ditanam. Sedang leka menghayun parang ke pokok-pokok renek, hati tiba-tiba rasa tak sedap. Persis ada angin bertiup melintasi ruang. Bulu roma  meremang spontan. Jantung berdegup laju. Apa yang dirasa sama ketika kita tahu ada orang sedang merenung ke arah kita. Dan renungan itu bukanlah renungan mesra. Memang tidak selesa.

Aku merasa memang sedang diperhatikan. Dan yang memerhatikan itu lebih daripada seorang. Dua atau tiga. Aura yang dipercikkan menunjukkan mereka bersaiz lebih besar dan tinggi daripada manusia biasa. Dan mereka berada sangat hampir dengan aku. Di kiri kanan.  Seakan terdengar-dengar nafas mereka dan apa yang mereka perkatakan. Nadanya mengandungi rungutan.  Aku membaca ayat Kursiy. Rasa berdebar tidak juga reda.  Dalam tak sedar langkah pulang diatur .

Sewaktu melepasi  tanah Pak Cu Awang, aku dapat meingimbas melalui cermin sisi kereta, ada seorang perempuan berbaju merah sedang berdiri di depan pintu pagar kebun itu. Aku memberhentikan kereta. Menoleh ke belakang ke arah pintu pagar itu semula.  Kelihatan hanyalah pintu pagar kaku.

Malam itu  aku tidur dalam keadaan terkejut-kejut. Kaki  disentak-sentak...  Bagai terjatuh dari tempat tinggi...