05 June 2010

MEMINTAS IMAM

JAHANNAM UNTUK ISRAEL!!!


 CERITA SOLAT JEMAAH

Kita sedia maklum dalam solat berjemaah, imam adalah pendahulu. Imam adalah pemimpin. Imam itu diikuti. Demikianlah suruhan Allah SWT. Hikmah di sebalik perkara ini  mudah dianalogi ke dalam kehidupan seharian.  Antaranya pemimpin itu perlu diperhatikan sebelum diikuti. Biar nyata dan sempurna perlakuannya barulah dituruti dan  diteladani.

Namun kerap kita perhatikan sebaik sahaja imam mengucapkan “Allah...hu..” belum sempat sebut “Akbar”,  pergerakan makmum sudahpun hampir sama dengan  pergerakan imam.  Misalnya imam baru mengangkat takbir untuk  ruku’, ada makmum yang serentak tangannya dengan imam lalu sama pula dengan imam ruku’nya.  Terkadang ada pula yang dahinya mencecah  sejadah lebih dahulu daripada imam.

Bagaimanakah dapat makmum itu  serentak dalam pergerakannya?  Satu caranya ialah dengan menunggu imam selesai mengucapkan Allahu Akbar dengan sempurna. Barulah makmum mengikut imam. InsyaAllah akan sama pergerakannya.  Misalnya apabila imam bangun dari sujud untuk kembali berdiri, maka makmum tunggu imam  sudah berdiri dan selesai  mengucapkan Allahu Akbar, barulah makmum sama-sama bangun.

Hal ini mestilah  dimaklumi oleh semua makmum. Imam sendiri boleh memberitahu  makmum. Jika sudah selalu diamalkan, maka pergerakan dari satu rukun ke satu rukun dalam solat itu akan nampak sangat cantik, sama lagi kemas. Mana-mana makmum yang tidak sama pergerakannya akan ‘ terasa janggal’ lalu akan berusaha menyamakan pergerakannya..

Terkadang di kampung-kampung , ahli jemaah tidak ambil kisah sangat perkara ini. Asalkan tidak mendahului imam, cukuplah. Ada juga ahli jemaah yang tahu tentang hal sebegini, tapi rasa segan nak beritahu imam. Maklumlah mungkin ’imam tua.’  Lebih segan kalau imam itu jenis yang  agak ’pasif ’ dengan sebarang  teguran atau penambahbaikan.

Kesamaan pergerakan solat ini, bukan sahaja kemas  di kalangan makmum, tapi juga perlu kemas di pihak imam. Dikatakan begini kerana terdapat imam yang bacaannya laju, agak laju atau amat laju, akan membuatkan makmumnya berterabur dalam pergerakannya.  Terutama dalam solat tarawikh. Misalnya makmum baru nak rukuk, imam sudah pun i’tidal. Bila makmum baru nak turun sujud, imam sudahpun duduk antara dua sujud,. Pendek kata, imam dan makmum perlu sama-sama sedar akan kebersamaan itu.

Benarlah dikatakan, bagaimanakah  umat Islam  dapat bangkit menunjukkan kehebatannya, dapat membina kesatuan, dapat menggerunkan musuh, dapat mengalahkan lawan, jika solat jemaah mereka sendiri lintang pukang.  Lihat sahaja safnya. Adakah tumit-tumit kita disamakan dengan orang di kiri dan kanan? Adakah bahu-bahu kita menyentuhi orang di kiri kanan?  Solat itu tiang agama....  tiang yang semestinya mantap dan amat utuh..


Secebis kisah selingan...

Di sebuah masjid di suatu tempat. Setiap kali solat jemaah, para makmum di situ memang sudah biasa cepat pergerakannya. Hampir sama dengan imam.  Cuma mereka tak beri salam lebih dulu daripada imam saja..  Nak bersegera sungguh mereka ni...

Suatu kali solat Maghrib. Macam biasa, makmum ikut cepat. Bila imam angkat tangan, makmum pun ikut. Tangan diangkat lambat sedikit sahaja daripada imam. Cuma bila tangan itu jatuh, sama pula dengan tangan imam jatuhnya. Begitu juga bila imam bangun dari tahiyyat, makmum nampak macam agak lambat sedikit bangunnya. Tapi sebaik sahaja imam menyebut ’bar” (suku kata kedua ”Akbar) makmum sudahpun tegak berdiri sama-sama imam. 

Tiba rakaat terakhir. Imam pun menyebut ”Allaaaaaaah....” sambil merendahkan badan, membengkokkan lutut untuk turun sujud.  Masa ini makmum sedang ikut imam dengan beza kelajuan 0.5 saat sahaja. Ketika kedua tangan imam dihulurkan ke depan sejadah,  makmum pun buat perkara yang sama. Tetapi tanpa disangka-sangka, tiba-tiba imam terdiam sebentar. Belum sempat sujud... yang terdengar ialah ...huuuuaaaaaaaacchhhh.....  chuuuuuuuuummm!!!  Imam terbersin. Sekali lagi . Huaccchhuuuummm...... Lagi... ! Huaccchhuuuummm...... Semua makmum menunggu sehingga imam habis bersin untuk kali ke-5. Dan semua tangan makmum sedang diletakkan ke atas sejadah. Mereka semua dalam keadaan hampir nak sujud.....
 
sumber gambar, kredit untuk : sahalfikri.blogspot.com/

01 June 2010

BEKAM - sekali seumur hidup


Semalam  seorang rakan datang ke rumah. Beliau seorang ketua di jabatannya.  Sebentar sahaja selepas menelefon, dia pun sampai. Beliau berasa sakit kepala yang agak serius. Migrain. Beliau meminta saya membantunya  memberikan rawatan bekam.

Sayapun menyediakan peralatan bekam. Pam, Alcohol Swab, Lancet, Rubber Glove, dan Cup. Beberapa point di tengkuk  dan kepala dikenalpasti untuk dibekam. Bagaimanapun beliau tidak bersedia untuk dibekam di kepala. Rambut  perlu dipotong sedikit atau sebaiknya dicukur di bahagian yang perlu dibekam.  Bagi penyakit migrain, bekam yang sempurna sebaiknya melibatkan bahagian kepala. Namun  beliau bercadang berbekam di bahagian kepala bila beliau bercuti agak panjang nanti.  Selain itu saya juga meminta beliau berbekam di bahagian belakang pinggang. 

Saya mulakan dengan al Fatihah, salawat Syifa’ dan doa.  Sesi dimulakan dengan bekam angin. Dalam beberapa minit, cup kelihatan berwap. Menandakan banyak angin dari badan yang ditarik keluar. Selepas sesi bekam angin, lancet dikenakan ke atas kulit bagi mengeluarkan darah secara moden dan lembut.  Cup sekali lagi diletakkan di kulit dan dipam. Sesi ini mengambil masa  lebih kurang 10 ke 15 minit. Bergantung kepada kuantiti darah yang keluar.  

Apabila tiada lagi darah keluar, cup ditanggalkan. Darah di kulit dilap dengan tisu bersih. Sekali lagi Alcohol Swab disapu. Lancet dibuang (disposable). Sesi selesai. Saya akhiri dengan  doa sekali lagi. Kesembuhan datang daripada Allah SWT.  

Bekam adalah sunnah. Umat Nabi Muhammad SAW digalakkan berbekam sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Bekam merupakan salah satu usaha penyembuhan penyakit-penyakit fizikal dan spiritual.  

Pada masa dahulu orang agak takut untuk berbekam kerana peralatan yang digunakan sangat tradisional. Kini tidak lagi. Sesi bekam dijalankan secara moden, bersih, cepat, mesra  dan selesa. Peralatan yang digunakan dibasuh dengan cecair antiseptik. Manakala Lancet, Alcohol Swab, Rubber Glove dan kertas tisu adalah jenis pakai buang.

Untuk maklumat lanjut kita boleh dapatkan info bekam di internet. Khususnya di laman :