09 May 2010

Titik Lenyap


Allahumma bika asbahnaa, wabika amsainaa, wabika nahyaa, wabika namuutu, wa ilaikan nusyuur.  (Doa di waktu pagi)

Membuka pintu di pagi ini, bayu pagi tiba-tiba menerpa wajah. Dingin. Terkejut kecil dibuatnya. Ohh...malam tadi hujan telah turun. Meninggalkan titik-titiknya bergantungan di hujung dedaun akasia. Bagaikan kristal jernih yang tersusun. Indah. Murni. Terbang murai dan ciak sambil sudi pula menyanyikan lagu selamat pagi yang ringkas, namun menghiburkan.


Warna perak di ufuk timur telah mula dicemburui sinar emas sang suria. Kiranya sebentar lagi sang suria bakal tersenyum menerangi satu lagi hari baru.  Ahh…selalu aku merasa malu kepadamu sang suria..

Nun di sudut kanan kira-kira 1 batu dari jarak ku berdiri, bukit Kampung Binjai, masih berselimut kabus. Aduhai… ada semacam déjà vu di pandangan mataku terus menyelinap ke sudut nostalgia yang paling dalam…… di galeri manakah pernah ku melihat  lukisan alam yang semacam ini?


Dapat ku lihat berbalam Sungai Lipis di hadapan bukit Binjai itu  menghilir tenang dan lembut disaput kabut. Selembut kehijauan yang melanskap perbukitan Taman Emas ini juga. Alir Sungai Lipis yang santun itu lalu bersambut salam sopannya arus Sungai Jelai. Maka di situlah Kuala Lipis mengisytiharkan keberadaannya…

Ya, pada telahanku, Taman Emas yang baru seminggu kudiami ini merupakan taman perumahan yang tertinggi dari aras laut di wilayah Kuala Lipis ini.  Sekurang-kurangnya buat masa sekarang. Sebahagian pinggir Bandar Kuala Lipis dapat ditatapi tanpa halangan. Alam yang terbentang luas sejauh pandangan yang ingin disaksikan dari langit ke bumi.  

Melihat kereta berhenti di lampu isyarat simpang tiga di Batu Dua bagaikan menyaksikannya dari tingkat 17 bangunan Bukit Aman. Nah! Terpampang di seberang jalan sana lurus tegak dari arah ku berdiri ialah bangunan Pejabat Pelajaran Daerah Lipis yang baru sedang dalam pembinaan. Lokasi yang menarik di pertengahan bukit di belakang Sekolah Menengah Setiawangsa. Disebelahi  oleh Taman Ceneras dan Taman Cahaya. Menoleh ke kiri kira-kira 45 darjah, Taman Permai kelihatan sudah bangun justeru beberapa kenderaan sudah mulai keluar ke simpang kampung Tempoyang. Ya, di sinilah  bandar, di sini pekan, di sini juga kampung. Semuanya.

Sewaktu-waktu, aku masih tetap teruja setiap pagi, petang, senja malah hingga ke larut malam berada di pinggir pagar bukit di depan rumah. Setiap waktu itu, menyajikan kelainan tona warna dan rasa tersendiri. Walau  deruman  kenderaan di jalan raya Gua Musang - Kuala Lumpur di bawah bukit ini sekali sekala kedengaran, ia bagaikan gangguan nakal yang memeriahkan hari cuma.


Aduhai, bila kanvas pagi disketsa kabus, langit malam dipercikkan bintang yang menzahirkan buruj dan galaksi, dan bayu dingin mesra menerobos, maka teringatlah saya, suasana ini tidak jauh bezanya dengan waktu-waktu ku berada di Kampung Janda Baik, Cameron Highland, Bukit Fraser dan paling menggamit nostalgia, ketika di Kundasang.

Kini ku memiliki dan merasai suasana itu lagi...setiap hari.