21 April 2013

TIKET PERCUMA KE SYURGA

Hari ini aku balik kampung. Setelah  hampir dua bulan aku tidak ada masa menjengah kampung kelahiranku. Bukannya jauh sangatpun. Dalam dua jam perjalanan sahaja. Aku ini kononnya manusia sibuk. Kalah menteri lagi. Hinggakan balik kampung barangkali aku letakkan pada nombor 10 senarai keutamaan. 

Apa yang sangat mendesak aku balik kampung tiada lain hanyalah kerana emak. Emak yang sering aku ingatkan. Emak yang sentiasa aku rindukan.
Emak masih sihat walau kadang-kadang kelihatan uzur juga. 

Emak sangat gembira bila aku pulang. Aku  bersedia mendengar apa sahaja cerita yang emak luahkan. Aku akan berempati. Aku  minum teh o yang emak sediakan. Aku menonton TV bersama emak, walaupun rancangan kesukaan emak bukanlah rancangan kesukaanku. Aku  bermain dengan kucing-kucing peliharaan emak. Aku ikut emak membersihkan anak-anak terung dan cili di belakang dapur. AKu baiki juga pagar kebun emak.

--------------------
Emak masih sanggup bersusah payah menyediakan masakan kegemaranku. Terdengar emak menumbuk sambal dan menggoreng ikan di dapur. Waktu makan bersama emak dipenuhi dengan pelbagai cerita. Tidak sedar bertambah nasi. Memang dikatakan orang, masakan ibu sendiri juga yang sedap, walau ringkas sahaja masakannya. 

Waktu solat emak meminta aku menjadi imam. Aku berdoa kepada Allah agar aku dapat berbakti lebih banyak lagi terhadap emak. Selagi emak masih ada. Aku sedar inilah peluang  yang terbentang untuk aku meraih syurga di akhirat.
Semoga emak sentiasa sihat walafiat dan dapat melaksanakan amal ibadat dengan tenang dan khusuk.

Dalam perjalanan balik ke rumahku, aku singgah di kubur abah. Kuhadiahkan alfatihah, salawat dan al-Mulk. Juga doa buat adik-adikku, atuk, nenek dan semua ahli keluargaku yang telah kembali ke alam barzah.Bercuti di Kuching. Hari 1Agak terlewat menulis perihal ini. Cuti sekolah seminggu.  25 Mac 2013, kami ke Kuching.  Parking kereta di area RM16 sehari di LCCT. Tiba di Lapanganterbang Antarabangsa Kuching (KIA) pukul 12.00 tengahari.  Kami semua  3 keluarga. 9 dewasa 5 kanak-kanak.

Encik Mustafa, pensyarah di IPG Batu Lintang   ada menunggu. Encik Mustafa bapa angkat kepada Kamal. Kamal dan Noriza sama-sama belajar di IPGBL pada tahun-tahun 1992-1994. Dia tolong menguruskan penginapan dan pengangkutan kami di Kuching.

 Kami asalnya merancang menyewa 2-3 buah kereta biasa untuk pergerakan semasa di Kuching. Bajet dikumpul untuk kenderaan RM150 sehari bagi setiap keluarga / kereta.  Namun yang dapat disediakan oleh Encik Mustafa ialah sebuah van Toyota Hi-ace. Encik Fauzi pemilik van menyusun dengan kemas beg-beg kami. Alhamdulillah, muat beg dan 14 orang. Sewanya hanyalah RM280.00 sehari sahaja. Biasanya RM320.00 kata En Fauzi.

    Tanpa diduga keluarga angkat Noriza datang menjemput kami di KIA. Perancangan asal tiada. Kamipun bergerak ke  Kampung Gedung di daerah Simunjan, 80km dari Kuching. (Ini betul-betul lari dari plan).  Tetapi makan tengahari di rumah keluarga angkat ini  sangat menyelerakan. Dengan lauk udang masak asam campur terung, ikan haruan bakar, cencaluk buatan sendiri, ikan terubuk goreng, ulam ubi kucai, perghh…. Memang  berbaloi. 

 Hari pertama ini kami cuma isi  minyak kereta RM50.00. Selesai solat, kembali semula ke Kuching. Kamal cekap memilih jalan.  Kuching tempat dia belajar dulu-dulu.
Pukul 5.00 sampai di waterfront. Hari sudah agak senja. Tak banyak dapat dibuat. Hanya menikmati view di pinggir dan seberang tebing. Betul-betul di seberang sana letaknya Astana. Tuan rumah homestay sampai. Encik Kamarulzaman. Juga pensyarah di IPGBL. Kami dibawa ke Taman Matang Jaya, 7km dari Kuching. Rumahnya di  tingkat 1,  di bawah KFC 24jam. Bayaran homestay ini hanya RM80 satu malam. Kami bayar RM160  dua malam.  3 bilik 2 bilik air. Tapi satu bilik tak dapat diguna. Ada barang. Mungkin itu sebab harganya murah. Encik Kamarul bagi ekstra tilam dan bantal. Ada yang tidur di ruang tamu. Tak ada masalah. 1 bilik ada aircond.  Menariknya rumah ini guna pintu magnet. Auto-lock. Malam, kami makan di Ket’s Kitchen tak jauh dari homestay. Sebelah bank Rakyat, Matang Jaya. Di sini ramai pengunjung dari semenanjung. Konsepnya banyak gerai dalam sebuah restoran. Mee kolok, laksa Sarawak, wajib dicuba. Alang-alang nak makan,  mintalah yang special, baru terangkat!!.  Misalnya laksa Sarawak, yang special adai 5-6 ekor udang. Selesai makan,  kami  sudah keletihan, mengantuk. Balik ke homestay. Tidur.