14 June 2012

HO CHI MINH


11 -14 JUN 2012.
 Mengunjungi  bandaraya Ho Chi Minh. Bersama 6 lagi rakan.

11 Jun 2012. sampai di Lapangan terbang Saigon pukul 11.15 pagi. Check in hotel di Nguyen Trai. Petang dah ketar lutut nak shopping. Pukul 3 keluar ke pasar Ben Than. Pasar ni memang terkenal kalau datang ke HCM.

Pasar ini boleh kata ala-ala Pasar Filipina di Kota Kinabalu atau Pasar Payang di Kuala Terengganu atau Pasar Siti Khadijah / Wakaf Che Yeh di KB.   Jurujual 99%  amoi . Pakai seksi. seluar pendek. Tayang alur payudara tu biasa atau mungkin digalakkan bagi menarik perhatian pelanggan. Atau mungkin suasana dalam pasar ini agak panas.  Yang pasti, jurujual ini pandai menggoda dan merayu. Hingga tahap tarik tangan atau baju, himpit-himpit atau gesel-gesel. Namun tidaklah kasar, mesra saja...

Macam-macam produk. Paling banyak tekstil. Kain sutera vietnam jadi kegilaan. Ramai pelancong dari Malaysia di sini. Bahkan hampir sahaja kami  (orang Malaysia) berlanggar sesama sendiri di dalam pasar ini. Lagi ramai perempuan la. Kaum ibu dan kaum isteri. Pasar ni memang sesuai perempuan shopping. Diorang pandai pilih kain. Saya, Jamil dan Fauzi tak pandai sangat pilih.

 Lagi satu, ramai jurujual boleh berbahasa Melayu dengan agak baik. Yang asas-asas. misalnya ; mari abang, kain murah, tak mahal, sayang, nak berapa banyak. Mereka boleh sebut angka dalam ratus dan ribu dengan sebutan yang tepat dalam Bahasa Melayu. Memangpun kerja mereka setiap hari kira duit. Ada yang boleh cakap bahasa melayu sperti bersembang. Dan mereka tak pernah datang ke Malaysia. Hal ini hampir sama dengan Beijing Road di China. Kata mereka, mereka belajar daripada orang Melayu Malaysia. Bagi mereka Bahasa Melayu amat mudah dipelajari. Tiada penekanan intonasi, tiada 'past tense' tiada bentuk jamak. 

Matawang Dong Vietnam biasa digunakan. Dollar US juga diterima. Ringgit Malaysia juga dialu-alukan. Saya agak kagum bila saya menghulur RM50.00 untuk 4 meter sutera Vietnam (2 tona warna)  yang berharga RM45.00, si penjual mengeluarkan dompetnya untuk baki wang RM5.00, beribu-ribu RM ada dalam dompetnya itu.Dia asingkan dompet USD, RM dan VD.  Ada barang kita  untung beli pakai USD ada untung pakai VD atau RM. Masalah nya duit Dong tak boleh pecah nilai kecil. Sebab dia lompat VD500.00 atau VD1000.00. Tak ada nilai VD43.00, VD 67.20. Semuanya digenapkan ke nilai lebih tinggi yang terhampir. Di situ kita rugi. Kalau bayar RM, boleh tahan lah. Tapi semua digenapkan juga. Macam Rupiah Indonesia.


Ustaz Jamaluddin dan Jamil dah berpecah dari saya dan Fauzi. Selepasa Jamil menempah suit sepasang (boleh siap dalam 1 hari), kami terus terpisah dalam pasar tersebut. Rupanya diorang berdua dah keluar ikut pintu lain. Saya dan Fauzi tunggu kat pintu utama. Malam dah menjelma.

Rupa-rupanya diorang naik moto sewa cari tempat makan muslim. Kita boleh naik moto (bonceng) dan minta hantar ke mana.mana. Ada perkhidmatan bonceng motor di tepi-tepi jalan. Helmet disediakan.

Saya dan Fauzi balik hotel. makan maggi cawan je. Ada  3 cawan saya bawa. Fauzi bawa 6 cawan. Standby je. Memang dah ada pengalaman peri ke Guangzhou dan Shenzen, China tahun lepas, malam-malam lapar, susah nak cari kedai makan halal. Di samping itu sambal kering dan goreng ikan talang masin, potong dadu turut dibawa.

Che Lah dan isteri  keluar sekejap sahaja. esok nak shopping sakan katanya. Encik Nordin pun sama. masing-masing nak rehat dulu.

 eagle view.. about to landing .   Delta of Mekong River, Southern Ho Chi Minh, Vietnam.
11th June 2012, 11.15am.