22 October 2009

SEJADAH BERDIRI SENDIRI


Malam tadi 21 Okt. 2009 TV menyiarkan lagi berita terbaru sejadah berdiri. Kali ini di Kedah. Hari sebelumnya di Pasir Mas. 2 minggu lepas berita ini tercetus di Bukit Mertajam dan Johor. Ada yang berpendapat kejadian ini luar biasa. Tidak mungkin perkara ini berlaku spontan akibat tindakbalas kimia atau fizik. Melainkan ada unsur spiritual seperti penglibatan makhluk halus seperti jin Islam. Lantas dikaitkan dengan tanda peringatan kepada manusia yang semakin lalai menunaikan solat pada akhir zaman ini. Ini satu cara memberi peringatan..

Ada yang percaya sejadah tersebut sengaja didirikan oleh mereka yang ingin mencari publisiti. Kalau satu atau dua kali peristiwa ini berlaku, mungkin ia unik dan boleh diterima. Namun bila berturut-turut hari, dan semacam diada-adakan dan berpuluh-puluh sejadah berdiri secara lintang pukang dan jauh-jauh (katanya berjemaah mengikut imam seperti yang berlaku di surau sekolah di Kelantan), mungkin juga ia perbuatan nakal individu tertentu. Paling lucu kalau ia dilakukan oleh budak sekolah. Lalu berpusu-pusulah orang-orang agama, wartawan dan masyarakat melihat kejadian itu dan memberi tafsiran masing-masing.

Epilog;

Malam tadi saya agak lewat sampai ke studio. Bukan apa, sebaik sahaja berita TV memaparkan kisah sejadah ini, di rumah saya telah berlaku kejadian sejadah berdiri. Peristiwa ini berlaku pada pukul 8. 50 malam. Lalu saya segera mengambil gambar sejadah tersebut.

Saya berani bersumpah kejadian ini benar-benar berlaku... Selepas kejadian ini barulah saya pergi ke studio. Di studio, saya menunjukkan gambar ini kepada Mek Su, Fiza, Husna, Cha, Sahiful, Jamil dan Encik Umran.

Sekali lagi saya mengaku kejadian sejadah berdiri ini benar-benar berlaku. Dan anda mungkin bertanya, adakah saya sengaja membuatkan sejadah tersebut dalam keadaan berdiri....