17 April 2013

Bercuti di Kuching. Hari 2 & 3 26 & 27 Mac 2013



Pagi ini sarapan di  restoran J&J Cafetaria, di Matang Jaya. Menu biasa, roti canai ajer. Pukul 8.00 pagi gerak ke Santubong. Sampai ke Kampung Budaya pukul 9.00.  P/s : Tiada papan tanda menunju ke arah Kampung Budaya di sepanjang jalan. Tak mesra pelancong yang memandu sendiri.   Mujur kita pakai GPS (waze). Kerajaan Sarawak kena ambil tindakan tentang papan tanda ini.


 Kampung Budaya berlatarbelakangkan Gunung Santubong, memang menarik. Bagai sebuah lukisan.  Tiket masuk RM60.00 dewasa, RM30.00 kanak-kanak. Konsep seperti Mini Malaysia di Air Keroh, Melaka.  Ada rumah Iban, Bidayuh, Melanau, Orang Ulu, Penan,  Melayu dan Cina.  Kita akan diberi passport untuk di cop di setiap rumah yang dilawati.  Bagus juga sebagai peringatan rumah mana yang sudah atau belum disinggahi.  Di rumah Melanau, kita boleh mencuba tarian Maguna tip. 



Jangan leka sangat di sesebuah rumah. Pertunjukan budaya diadakan pada pukul 11.30. Elok masuk awal sikit. Tempat duduk penuh. Show menarik. Keseluruhannya adalah tarian etnik. Pada akhir show penonton diajak naik ke pentas menari bersama.  Tak sangka Aliya tiba-tiba naik ke pentas. (alahai anak ustaz dan ustazah!) 








Pukul 1.30 gerak ke Kuching. Terjumpa encik Fauzi, tuan punya van. Dia membawa pelancong lain. Katanya dia tak tahu kami akan ke Kampung Budaya. Jika guna pas dia, boleh dapat potongan harga RM10.00 bagi setiap tiket masuk. Ini kerana dia pemandu pelancong berdaftar dengan jabatan pelancongan.  

Dalam perjalanan, singgah di Kampung Buntal. Sekolah Kg Buntal tempat Kamal praktikum dulu. Kampung nelayan. Makan tengahari di sini.
Sampai di bandar Kuching, isi minyak RM20.00. Melawat muzium Kuching di atas bukit, dalam bangunan DBKU. Pelbagai karya berkaitan haiwan kucing. Lukisan, arca, info, sejarah, cenderamata. Masuk  percuma. Kamera digital kena cas bayaran RM4.00. Boleh lihat pemandangan sebahagian bandar Kuching dari atas bukit ini. 








Keluar muzium, kami ke Gersik.  Mencari kek lapis Dayang Salha. Walaupun banyak tempat menjual kek lapis di Kuching, melalui info internet, kami sepakat ke Dayang Salha.  Boleh parking di tepi jalan depan rumah. Kedainya di dalam rumah. Bersih. Tempat ini selalu dikunjungi VIP dan selebriti. Memang rambang mata.



 Menurut  Encik Wan, pegawai promosi di sini, terdapat 78 jenis kek. 2 kilang, 1 cawangan dan 200 pekerja.  Sebelum beli rasa dulu. Jangan sampai kenyang merasa ajer, beli tidak. Haha. Setiap pack, RM10.00. Belian bernilai RM100.00 akan diberi percuma 1 pack RM10.00. Nasihat, belilah lebih sikit untuk jiran, kawan-kawan. Bukan apa, jika dah balik, nak pesan melaui pos,  kos akan jadi RM17.00 sepaket.   Pembungkusan yang kemas, selamat, bersih dan boleh bawa naik kapalterbang sebagai luggage


Selesai beli kek, singgah pula di gerai  terubuk masin. Harga semurah RM10.00  3 ekor.  Belian bernilai RM30.00, dapat free lagi 1 ekor. P/s:  Kata penjual, balik rumah nanti, terus bersihkan garam di badan ikan, baru masukkan ke dalam peti sejuk. (Patutlah selama ini ikan terubuk ni masin sangat.)

Kamal  memandu sendiri patah balik ke bandar, ikut Jalan Gersik. Kami menyeberang dengan bot penambang.  Tambang 50 sen seorang.  Pemandangan senja yang panoramik.  Di pinggir tebing ada gerai key cahin dan cenderamata yang lain. Gambir Sarawak juga ada dijual (lelaki sahaja).











Malam.  Encik Mustafa, menjemput kami  makan malam di rumahnya, di dalam kampus IPGBL.  Beliau bertugas di Jabatan HEP. Orang Jasin.  Terima kasih banyak Encik Mustafa dan keluarga di atas layanan yang istimewa. Hubungan silaturrahim terjalin antara kita.  Sebelum balik  ke homestay, patah semula ke bandar. Katanya ada air pancut berwarna (macam I-City). Tapi nasib tak baik, tak ada pula malam ni. 


 Hari 3. (tiada gambar)

Sarapan di Pusat Niaga Satok. Ini adalah tempat baru menggantikan Pasar Satok.  Awal pagi, belum ramai pengunjung. Suasana lagi meriah pada hari Ahad. Macam Pasar Tamu di Kota Belud, katanya.  Sarapan  mee kolok, laksa sarawak, mee jawa.  Menjenguk juga ke gerai-gerai. Sambar juga Tebaloi (kuih dari sagu, buatan dari Mukah), perencah laksa sarawak, gula tarik, kuih dangai,tapai,  dan gula-gula lada. 

Pukul 9.00 pagi, kami gerak ke Indian Street. Tempat ini terletak di blok belakang kedai yang menghadap ke water front, kawasan yang setentang dengan Astana.   Shopping terakhir. T-shirt, kain pasang banyak di sini.  Di Haja Alawdeen, kain meter corak sarawak boleh diskaun banyak. 

Selesai shopping, dalam perjalanan balik ke homestay, singgah sebentar di Muzium etnik dan Muzium semulajadi.  Pukul 3.00 perlu gerak ke KIA. Tak sempat nak cari makan tengahari. Tu laa, leka sangat shopping kat Indian Street. Beli tikar la, tablet la, tshirt dan kain  jangan cerita lah. Penuh beg dua belah tangan.  Makan tengahari, kami hanya beli ayam KFC. (untung homestay kami  di atas KFC!. 

Sampai di airport pukul 3.30. Flight 5.30.  Sampai di LCCT 8.00 malam.
Kos yang kami keluarkan RM1000.00 setiap keluarga, berbaki semula RM230.00 setiap keluarga. Kos RM1000.00 ini tidak termasuk tiket kapal terbang.