10 July 2009

LEPIH

Kuala Lipis (KL) atau Lepih (sebutan penduduk tempatan) dulunya pernah menjadi ibu negeri Pahang sebelum bertukar kepada Kuantan. Lipis sebuah daerah tua. Namanya sempena lokasinya di kuala Sungai Lipis bersua dengan Sungai Jelai. Wilayah perjuangan tokoh-tokoh sejarah dan pahlawan Pahang. Antaranya Wan Ibrahim, Maharaja Perba Jelai, Mat Kelubi, malah Mat Kilau dan Tok Gajah sendiri pernah berjuang di sini.

Bangunan-bangunan tua tinggalan British merupakan wajah Kuala Lipis. Rumah-rumah kedai yang dibina seawal 1900, Stesen keretapi, Masjid India, Rumah Rehat Tanjung Lipis, Rumah Rehat Bukit Residen, Bangunan Majlis Daerah, Dewan Residen, SMK Clifford, dan banyak lagi. Jika anda melalui jalan di Bukit Bius (jalan menuju Zoo Lipis), anda akan dapat merasakan suasana ketika zaman orang putih menguasai daerah Lipis dulu. Rumah-rumah banglo lama tinggalan bangsawan di pinggir jalan, adalah artifak yang masih hidup! Bahkan rumah kelahiran Datuk Sri Najib PM ke-6 masih wujud. Sesuailah Lipis memilih untuk membentuk identitinya dengan jolokan bandar bersejarah. Sebagaimana Temerloh-bandar ikan patin, Rompin-bandar udang galah.


Banyak yang unik tentang daerah berkabus lewat pagi dan senja ini. Stesen keretapinya terletak di tengah-tengah bandar. Ada satu sahaja pasaraya yang ’aktif’, jadi tumpuan warga tempatan. Kedai-kedai biasanya sudah mula tutup pintu mulai pukul 5 petang. Kecuali kedai kasut dibuka sehingga pukul 10.00 malam. Suasana di sini aman damai, orangnya berbudi bahasa, masih berpegang pada tradisi, tidak suka meninggi diri. Masyarakat pelbagai kaum masih teguh mempamerkan perpaduan dan kemesraan. Oleh kerana tiada kehidupan malam (night life) di sini, pada pemerhatian saya, tiada gejala sosial terlihat. Tiada juga nampak gelagat yang menyemakkan mata oleh kalangan remaja. Ini daerah pingitan. Belum ternoda oleh kerakusan hidup materialistik dan individualistik seperti di KL yang satu lagi.


Harga makanan di Lepih agak mahal. Tak kira makan tengahari atau malam. Tak banyak pilihan kedai makan. Jika makan tengahari, menunya betul-betul ikut selera orang di sini. Jadi kalau tak kena selera, lebih baik masak sendiri.. Sambal hitam dan rendang hitam memang masakan popular selain gula kabung dan buah salak sebagai buah tangan dibawa pulang. Pasar malam petang Jumaat aka bersambung pula dengan pekan sari (Pekan Sehari) pada pagi Sabtu di lokasi yang sama.

Novel Desa Pingitan karya Ibrahim Omar (penulis tersohor dari Kerambit), memberi gambaran tentang Kuala Lipis pada tahun-tahun 1960an. Citra Pahang klasik pula ditulis oleh Hj. Buyong Adil dalam buku Sejarah Pahang. Untuk warna yang lebih purba, ditintai dalam Hikayat Pahang. Bacalah...

No comments:

Post a Comment