01 June 2010

BEKAM - sekali seumur hidup


Semalam  seorang rakan datang ke rumah. Beliau seorang ketua di jabatannya.  Sebentar sahaja selepas menelefon, dia pun sampai. Beliau berasa sakit kepala yang agak serius. Migrain. Beliau meminta saya membantunya  memberikan rawatan bekam.

Sayapun menyediakan peralatan bekam. Pam, Alcohol Swab, Lancet, Rubber Glove, dan Cup. Beberapa point di tengkuk  dan kepala dikenalpasti untuk dibekam. Bagaimanapun beliau tidak bersedia untuk dibekam di kepala. Rambut  perlu dipotong sedikit atau sebaiknya dicukur di bahagian yang perlu dibekam.  Bagi penyakit migrain, bekam yang sempurna sebaiknya melibatkan bahagian kepala. Namun  beliau bercadang berbekam di bahagian kepala bila beliau bercuti agak panjang nanti.  Selain itu saya juga meminta beliau berbekam di bahagian belakang pinggang. 

Saya mulakan dengan al Fatihah, salawat Syifa’ dan doa.  Sesi dimulakan dengan bekam angin. Dalam beberapa minit, cup kelihatan berwap. Menandakan banyak angin dari badan yang ditarik keluar. Selepas sesi bekam angin, lancet dikenakan ke atas kulit bagi mengeluarkan darah secara moden dan lembut.  Cup sekali lagi diletakkan di kulit dan dipam. Sesi ini mengambil masa  lebih kurang 10 ke 15 minit. Bergantung kepada kuantiti darah yang keluar.  

Apabila tiada lagi darah keluar, cup ditanggalkan. Darah di kulit dilap dengan tisu bersih. Sekali lagi Alcohol Swab disapu. Lancet dibuang (disposable). Sesi selesai. Saya akhiri dengan  doa sekali lagi. Kesembuhan datang daripada Allah SWT.  

Bekam adalah sunnah. Umat Nabi Muhammad SAW digalakkan berbekam sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Bekam merupakan salah satu usaha penyembuhan penyakit-penyakit fizikal dan spiritual.  

Pada masa dahulu orang agak takut untuk berbekam kerana peralatan yang digunakan sangat tradisional. Kini tidak lagi. Sesi bekam dijalankan secara moden, bersih, cepat, mesra  dan selesa. Peralatan yang digunakan dibasuh dengan cecair antiseptik. Manakala Lancet, Alcohol Swab, Rubber Glove dan kertas tisu adalah jenis pakai buang.

Untuk maklumat lanjut kita boleh dapatkan info bekam di internet. Khususnya di laman :
No comments:

Post a Comment