29 August 2010

hanya lelaki


Catatan 2/3

Solat Jumaat dan telefon bimbit :- suatu realisme

Hari ini 17 Ramadhan 1431H, solat Jumaat di Masjid Sultan Abu Bakar, Temerloh. Sudah agak lama tidak hadir di sini bersolat Jumaat.  Tajuk khutbah ialah “Al Quran sebagai penawar penyakit rohani dan jasamani”. Sesuai sempena Nuzul Al-Quran. Apa yang dikesalkan, semasa khutbah dibacakan, masih ada yang sibuk melayan SMS.  

Sebelum mengangkat takbir, Imam sempat  memberitahu jemaah agar menutup atau menyenyapkan telefon bimbit masing-masing. Hal ini tak pernah saya dengar sebelum ini. Suatu penambahbaikan. Biasanya Imam meminta ahli jemaah rapatkan dan luruskan saf.

Bukan apa, memang biasa berlaku ketika solat berjemaah, ada sahaja telefon yang berbunyi. Lagu yang keluar pula macam-macam. Dari lagu 60an sampailah ke hip-hop atau suara chipmunk. Habis terganggu ahli jemaah yang lain.  Jangan ada yang terikut menyanyi sekali,  sudah..

Atau kadang-kadang ketika solat, telefon Imam sendiri yang berbunyi.. Baru dia..  Al kisah diceritakan taulan, suatu ketika di sebuah tempat. Ketika solat jemaah, telefon Imam tiba-tiba berbunyi. Imam tersebut serba-salah. Ahli Jemaah pula mulai gelisah. Betu-betul mengganggu kekhusyukan solat.  Bacaan Imam pula hampir-hampir sahaja tersalah. Telefon terus berbunyi tak henti-henti. Akhirnya Imam telah mengambil keputusan yang drastik.... Imam memegang telefon bimbitnya dan menekan butang hijau lalu menjawab panggilan tersebut, ”Saya tengah sembahyang la..”  Lalu menekan butang merah dan cepat-cepat meneruskan solatnya.. Allaaaaahu Akbar...

p/s; kepada orang yang tak pergi solat Jumaat, janganlah buat panggilan atau hantar sms kepada orang yang sedang solat Jumaat.

No comments:

Post a Comment