24 August 2010

SANTUN MELAYU


Isu yang dipaparkan di dalam akhbar-akhbar sejak kebelakangan ini menimbulkan kecuakan. Cuak tentang perkara yang telah berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku. Ada pihak yang melihat sesuatu isu dari sudut keuntungan politik. Di pihak yang lain masih bercakap tentang perpaduan, perlembagaan, kemandirian kaum dan persaingan ekonomi.

 Kita tidak dapat berselindung dari agenda sebenar. Setiap kaum , setiap parti politik pastilah memperjuangkan  kaum atau pengikutnya. Justeru itulah tujuan penubuhannya. Menjadikan parti sebagai  cara menuntut segala bagai hak dan keperluan adalah mekanisme yang strategik. Hanya sejak kebelakangan ini   pihak-pihak  tertentu menjerit  memperjuangkan itu dan ini tanpa mempedulikan lagi siapa-siapa. Tiada lagi hati yang perlu dijaga.

Sekali lagi kita tidak usah berpura-pura. Persaingan Melayu dan bukan Melayu sudah lama diperkatakan.’Iceberg’ yang selama ini hanya sedikit sahaja timbul di permukaan kini telah timbul dengan saiz yang lebih besar. Ia bakal melanggar siapa sahaja yang menghalang laluannya.

Dalam konteks yang lebih spesifik, persaingan ini adalah antara Melayu dan Cina. Bukan sahaja dalam ekonomi, bahkan kini Melayu bersaing dengan Cina hampir dalam segala aspek kehidupan. Pada setiap ruang dan masa. Dari perniagaan peringkat global hinggalah sekecil-kecil perkara seperti beratur ketika hendak memasuki tandas awam.

Persaingan ini antaranya bertitik tolak dari persaingan nilai. Orang Melayu memang terkenal dengan sikap lemah lembut, tidak suka mengguris hati orang lain, bahkan jika berkelahi orang Melayu sempat lagi berkias-kias dan berpantun (lihat sajak ’Melayu’ karya tongkat warant,1988). Tiada suatu pun kaum di dunia ini yang selembut dan sesantun orang Melayu. Walaupun ini diakui para orientalis sehingga menggelar orang Melayu ‘The gentleman of the east”,  orang Melayu sendiri sedar hakikat ini. Ibu bapa Melayu sejak dulu mengajar anak-anak mereka tentang budi bahasa dan menghormati orang tua.  Kelembutan Melayu ini di adun pula dengan akhlak murni ajaran Islam. Maka bertambah-tambahlah  kelembutan hatinya. Harus diingat Melayu di sini ialah Melayu Malaysia. Bukan Melayu Afrika Selatan, Melayu Indonesia atau Melayu Kemboja.

Sementara itu, orang Cina memegang nilai-nilai yang kebanyakannya agak kontra dengan Melayu. Misalnya  tidak boleh mengalah, banyakkan kerja kurangkan rehat, menjadi pengeluar bukan pengguna, mengumpul kekayaan dianggap mulia, jangan mengaku kesalahan sendiri jika orang lain tidak tahu kita buat salah, jawablah tak tahu jika itu dapat menyelamatkan diri dan orang lain dan simpanlah harta walaupun duit 1 sen.

Orang Cina selama-lamanya  tidak akan mengubah sikap, amalan dan cara hidup mereka. Mereka perlu bersikap begitu untuk survival. Mereka asalnya kaum imigran. Dikatakan mereka datang dengan sebatang cangkul bahkan sehelai sepinggang, buta huruf dan penuh kemiskinan pada mulanya (lihat buku Revolusi Mental).  Kini mereka menguasai ekonomi tanahair ini, mungkin tidak lama lagi akan menguasi pemerintahan negara  pula.

Persaingan ini akan terus wujud dan semakin membesar jurangnya. Meski orang Melayu kini  telah banyak mengubah nilai-nilai mereka, namun banyak nilai ini cenderung ke arah destruktif. Indikatornya lihat saja kadar jenayah, masalah akhlak remaja dan dadah melibatkan Melayu. Semuanya meningkat. Perubahan ke arah nilai-nilai yang konstruktif berlaku dalam tempo yang amat perlahan.

Melayu tidak mungkin menjadi imigran seperti orang Cina, Bangladesh atau Indonesia yang menjadi penghuni tanahair ini. Inilah sahaja tanah yang ada untuk Melayu. Hijrah yang perlu dilakukan oleh Melayu adalah hijrah pemikiran dan sikap. Jika ingin bersaing dengan Cina, maka anutilah nilai-nilai Cina tersebut. Asal jangan menganuti agama mereka.

Sewaktu saya melawat Padang, Indonesia pada Disember 2008, saya dibawa melihat kawasan perniagaan Cina yang telah ditutup. Bangunan-bangunan kedai Cina telah dikosongkan dan diubahsuai menjadi tempat tinggal burung layang-layang. Orang Minangkabau nampaknya berbangga dapat mengalahkan orang Cina dalam bidang perniagaan. Barangkali nilai dan semangat yang mengalir dalam darah minang dapat juga diambil dan diteladani oleh orang Melayu di Tanah Melayu ini.

Telusurilah apakah yang tersirat dalam pesanan orang tua masyarakat minang tatkala melepaskan anak lelaki mereka merantau.

Jangan tinggal sembahyang, kacuali lupo,
Jangan mencilok,  kacuali tapaso,
Jangan mengganggu isteri orang, kacuali suko samo suko,
Jangan rasuah kacuali dibagi samo rato.

2 comments:

  1. itulah sebabnya org melayu semakin lemah, org melayu semakin ramai yg tinggalkan agama...tak mustahil satu hari nanti org melayu sanggup gadaikan negara...

    ReplyDelete
  2. ah, semangat keturunan Minang [sebelah ibu] dari ranah Minang masih mengalir dalam diri. Insya-Allah..

    ReplyDelete