24 July 2011


Sehingga saat  ini  mesin masa masih pseudo!

Aku kini mengamalkan beberapa  amalan yang dapat memberikanku  jam ke-25. Barangkali juga meletakkan ku ke dalam terowong masa di antara 30 ke 60 minit di masa hadapan. 

Pertama, memendekkan rambut ke tahap no.1 atau 0 (lelaki sahaja).  Ini akan membuatkan tidak perlunya syampoo, conditioner,krim rambut, dan sikat  rambut. Oh! Kos RM tidaklah penting sangat. Kita bercakap tentang masa. Nilai semua itu ialah 10 MINIT.

Pilih kemeja  yang tidak perlu digosok. Sama seperti seluar. Ada jenis kain untuk seluar slack  (eg. Asoka) yang memang tak perlu digosok. Kemeja Orlando model tertentu juga tak payah gosok. Hari Jumaat pula memang tak perlu gosok sebab pakai kemeja T.  1 hari bekerja tanpa menggosok kemeja dan seluar memberikan saya  10 MINIT. Kalau memang tak rasa malu pakai baju yang renyuk, tak payah  fikirlah soal gosok baju. 

Tali leher ikat siap-siap dan gantung di hanger. Bila nak pakai sarung terus ke tengkuk. Mengikat tali leher paling cepat pun, 1 MINIT.


Pakai kasut yang tak ada tali. Terus sarung sahaja.  Jumlah masa mengikat tali kasut ialah 1 minit bagi setiap kali. Jika dalam satu hari kita terpaksa mengikat tali  kasut  5 kali, maka 5 MINIT masa diambil. Jika seminggu? Sebulan , setahun? 30 tahun?

Gunakan pen yang pakai tekan untuk keluarkan matanya. Pen ada penutup membuatkan kita kena buka penutup kemudian tutup semula. Leceh.  Pen jenis ini elok diletakkan ke dalam mug atas meja dalam keadaan penutupnya diletakkan di kepalanya, supaya matanya sentiasa terbuka. Bila nak guna, terus ambil dan tulis. Purata sehari guna pen 5 MINIT.

Sekian dulu.   Jumlah kasar 31 MINIT. 
 Akan tetapi  setakat ini saya belum sanggup melakukan seperti yang Mr. Bean buat. Gosok gigi, pakai baju, seluar dan kasut sambil memandu ke pejabat..No comments:

Post a Comment