31 October 2011

MACAM BAGUS SANGAT UCAPAN DIA..Jarang-jarang kita dapat mendengar  ceramah atau slot ucapan yang menarik. Istilah menarik tentu kita faham.  Paling kerap kita temui ialah ucapan yang mendatar intonasinya, ton suara yang biasa-biasa, penampilan si penceramah yang tidak meyakinkan. Malah wajah penceramah juga faktor penting menarik minat audien. 

Jangan lupa, isi ceramah sangat penting. Tak kira isu apa, jika pandai mengolah atau mengadun dengan rencah yang baik, pasti ceramah itu akan berkesan. Mungkin jadi ingatan..

Seorang tokoh yang saya kagumi dalam berceramah atau berucap ialah Dato’ Mazlan bin Mohamad. Beliau sebelum ini pernah menjadi Pengarah IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan, Kuala Lipis. Selepas itu bertukar ke Jabatan Pelajaran Negeri Pahang sebagai pengarah. Terkini ke KPM Bahagian Sekolah dengan menjawat jawatan Pengarah gred JUSA B.

Setiap kali beliau berucap, terdapat beberapa teknik yang sering dipraktikkan. Berikut di antaranya;
1.     
           Intonansi suara. Ada tinggi, rendah dan mendatar. Dimasukkan ayat pertanyaan. Penegasan suara dibuat pada perkataan penting.

2.       Ton suara. Ton suara beliau semulajdinya ton Tenor atau Bass (bayangkan suara P Ramlee dalam lagu  Masam-Masam Manis). Ala-ala DJ pun ada.

3.       Ulangan isi penting. Beliau kerap mengulang ayat atau perkataan dua kali jika isi itu penting.

4.       Contoh berkaitan yang diberi sangat dekat dengan isu dan mudah difahami.

5.       Diselitkan juga kisah lucu yang pendek.

6.       Kadang-kadang dimasukkan kisah-kisah yang meninggalkan kesan mendalam. Ini termasuk pengalaman sendiri. Paling baik pengalaman yang terbaru dialami sehari dua sebelumnya.. Biasanya belai menyebut; " kelmarin saya berada di...."

7.       Pantun. Ini paling ketara dalam ucapan Dato’ Mazlan. Beliau sangat suka menetik pantun-pantun lama. Misalnya Menakik si pisau raut....

8.       Petikan kata-kata tokoh juga dimasukkan. Terbukti beliau seorang yang sangat suka membaca.9.       Kadang-kadang beliau juga bergerak keluar dari tempat berucap. Tidak static. Bahasa badan memang efektif. Walaupun air muka beliau nampak serius, memek muka beliau juga membantu meninggalkan kesan di hati audien.

10.   Berkaitan penggunaan props, ini amat jarang digunakan. Melainkan bantuan slaid power point. Itupun jarang-jarang ada. Beliau tidak membaca terus dari teks. Beliau menulis sendiri teks ucapan. Namun tidak sangat merujuknya.

11.   Beliau suka menggunakan frasa-frasa yang baru dan segar. Misalnya ‘salah menyalah tak selesaikan masalah’, ‘menghadapi dan menghidapi’ dan sebagainya.

12.   Beliau juga suka memberi pujian kepada organisasinya. Kerap sangat beliau mengakui bahawa IPGKTAA adalah kampus IPG yang tercantik di antara 27 IPG di seluruh Negara. Ini diakui oleh orang luar sendiri. Di samping itu suka pula memberi pujian kepada staff dan warga kerja. Katanya, ‘biar kita duduk sama tinggi dengan orang lain, tetapi bila berdiri sentiasa melebihi’. 

13.   Beliau juga suka menggunakan perkataan “kita” berbanding “saya”. Ini menjadikan audien turut sama menghayati  aspirasi, misi dan visi beliau.

Beliau telah meninggalkan legasi...No comments:

Post a Comment